Basmatiris
Basmatiris var for år tilbage en dyr specialitet fra Himalayas skråninger, men i dag kan de købes i alle danske supermarkeder.

Kogning
Vi koger dem i 10 minutter og lader så kasserollen stå på eftervarmen i ca. 15 minutter. Har man gas eller induktion, skal de nok koge 12 minutter, før de trækker. Prøv dig frem.
Vandet, når det koger, og kom risene i. Skru ned på laveste blus, hvor risene stadig koger. Læg et stykke alufolie (stanniol) mellem låg og gryde.
Når de har kogt og trukket under låg, løsnes de med en ske og serveres. Hvis de trækker i længere tid, er de sværere at løsne og kan godt blive klæb.
Nogen skyller risene før kogningen for at fjerne stivelse fra overfladen, men det synes vi nu ikke er nødvendigt med basmatiris.
Udseende
Basmatiris er afskallede og ikke parboiled men en go spise.
Smag
Basmatiris har en karakteristisk og lækker smag og serveres ofte i Mellemøsten med en klat smør, i danmark bruger vi dem også som stegte ris.
Anvendelse
De indeholder ofte en stor mængde stivelse og bør skylles godt inden kogning.
De bliver ganske klistrede efter kogning, hvilket egner sig godt til saucede thai-retter. men de kan sagtens spises uskyllede.